donderdag 1 april 2010

Voorjaarsshopping deel 1: Histoire de Parfums en Skins

Vandaag eindelijk had ik tijd om weer eens langs parfumerieën van Amsterdam te lopen en de nieuwe geuren te ontdekken.

Het hoofddoel van mijn geurige trip was het bezoek aan twee winkels, die de geuren van Histoire de Parfums verkopen. Het is een franse parfumlijn. Zeven geuren zijn toegewijd aan de bekende personen en genoemd naar hun geboortejaar. Mata-Hari, Casanova, Colette, Jules Verne, Marquis de Sade, George Sand en Eugénie de Montijo hebben nu hun weergave in de parfums van Histoire de Parfums gevonden. Daarnaast zijn er ook geuren van Pioenroos, Viooltje, Patchouli en Amber. De laatste creaties zijn drie geuren met als hoofdthema Tuberoos (mijn lievelingsgeur naast Jasmijn en Gardenia). Vooral voor de laatste heb ik deze tocht ondernomen.

In Amsterdam zijn er twee winkels, die Histoires de Parfums verkopen – Sprmkrt (Rozengracht 191-193) en 290sqm (Houtkopersdwaarsstraat 3 – een klein straatje, die Vlooimakrt op Waterlooplein met Albert Hein op de Jodenbreestraat verbindt). Beide winkels zijn vooral gespecialiseerd in kleding en accessoires, maar hebben de volledige reeks van Histoire de Parfums geuren, behalve Moulin Rouge en de laatste drie tuberoosgeuren (helaas). De geuren zijn mooi gepresenteerd in een speciaal display, waarop de glazen trechters staan met daarin een met een geur besprenkeld papier. Als je een geur wilt leren kennen, dan ruik je het van onder de trechter – innovatief, mooi en elegant. Van Sprmrkt heb ik begrepen, dat ze niet van plan zijn om de nieuwe geuren van dit merk aan te schaffen. Bij 290sqm willen ze het wel doen en kunnen de nieuwe geuren voor je ook nu al bestellen, maar ze hebben het nog niet in hun vaste assortiment opgenomen – er zij nog twijfels hierover. Ik hoor het nog, zodra er meer duidelijkheid over is.

Persoonlijk vond ik mijn ervaring in 290sqm prettiger. Het was leuk om met iemand te spreken, waarvan je meteen kan merken – ja – hij geeft wel om geuren. Ik kreeg ook meer persoonlijke aandacht en ik had duidelijk gevoel van betrokkenheid. In de Sprmrkt was het wat minder, al kreeg ik ook antwoorden op al mijn vragen. Beide winkels markeerde het begin (Rozengracht) en het eind (Waterlooplein) van mijn route. En daartussen waren er nog veel meer leuke plekjes te bezoeken.

Skins op Runstraat 11 is altijd “a nice place to be”. Ze hebben niet alleen heel mooie geuren, maar ook zeer behulpzame en attente medewerkers. Wetend, dat ik vaak in mijn eentje wil ruiken laten ze mij meestal met rust, maar staan altijd klaar om de vragen te beantwoorden. Ik hoopte daar de nieuwe geuren van L’Artisan en Etat Libre d’Orange te vinden en misschien ook L’Eau Trois en L’Autre van Diptyque. Maar helaas neemt Skins op dit moment geen nieuwe geuren van L’Artisan en Etat Libre d’Orange in hun assortiment. Dus, geen Fat Electrician. En ja – L’Eau Trois en L’Autre – ik wist al, dat het moeilijk te verkrijgen geuren zijn. Dus.

Ik heb de nieuwe geur Back to Black By Kilian geroken. Mooie geur, maar heeft geen indruk op mij achtergelaten. Op mijn huid heb ik Olene van Diptyque geprobeerd – een heerlijke compositie van witte bloemen – jasmijn en kamperfoelie met blauwe regen en narcis. Vooral groene jasmijn en zoete kamperfoelie ruik ik heel duidelijk. Narcis is mij niet echt opgevallen. Het doet mij denken aan Jasmin Full van Montale en het wordt ook vaak vergeleken met Jardin Blanc by Maître Parfumeur et Gantier. Dames van Skins vonden het te bloemig op mijn huid voor een man. Dat is ook geen mannengeur – Olene is nou typisch iets voor dames. Ze raadde mij Jasmijn 17 van Le Labo te proberen. Het is inderdaad een mooie geur, die misschien ook eens passender voor een man zou zijn, maar het ruikt voornamelijk naar neroli en niet naar jasmijn. Misschien volgende keer wat grondiger de geuren van Le Labo te bestuderen.

En later waren er Bijenkorf, Marjo parfumerie, Douglas, The Body Shop en Simon&Levelt. Dat even later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten