zondag 20 december 2009

Classificatie van geuren: de geurenfamilies

Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden in de wereld der geuren. Er staan honderden flesjes in de winkel – elk met eigen verhaal, dat vaak helemaal niets over de geur zegt. Een geuren classificatie zou het enige houvast te kunnen bieden en helpen om in deze wereld te kunnen oriënteren. Helaas levert het zoektocht naar de “geuren classificatie” weinig op. Het is in het kort beschreven op de Wikipedia artikel over “Parfum” en verder is deze beschrijving gekloneerd op meerdere websites.

Er zijn op dit moment twee bruikbare classificaties van de geuren. De ene is ontwikkeld door de Franse vereniging voor parfumeurs (Société Française des Parfumeurs). De geuren worden ingedeeld in 7 families:
A – Citrus
B – Bloemig
C – Fougère
D – Chypre
E – Houtig
F – Amber of oriëntaals
G – Leerachtig
Deze indeling staat in het kort beschreven in de bovengenoemde Wikipedia artikel. Elke familie telt ook enkele subcategorieën. In mijn volgende posts zal ik meer aandacht besteden aan elke groep met zijn subgroepen.

Een andere geurenindeling is ontwikkeld door Michael Edwards, de auteur van de zogenaamd “Parfum Bijbel” – het boek “The Fragrances of the World”. Elk jaar komt er een nieuwe editie van dit boek, dat alle parfums op de markt indeelt in de geurenfamilies. Zo is het makkelijk om per familie een geur te vinden, die niet veel afwijkt van een lievelingsgeur en toch anders is.
Michael Edwards beschrijft 14 geurenfamilies, die hij in een cirkel plaatst (zogenaamd Fragrant Wheel). Deze families zijn:

Floral (Bloemig)
Soft Floral (Zacht Bloemig)
Floral Oriental (Bloemig Oriëntaal)
Soft Oriental (Zacht Oriëntaal)
Orietnal (Oriëntaal)
Woody Oriental (Houtig Oriëntaal)
Woods (Houtig)
Mossy woods (Mossig houtig, komt overeen met Chypre)
Dry woods (Droog houtig, komt overeen met Leer)
Citrus
Water
Green (Groen)
Fruity (Fruitig)
Aromatic Fougère (aromatische varengeur)

Eerste dertien families vormen een cirkel – het is duidelijk te merken, dat elke familie iets weg heeft van twee naastliggende families (zoals Woods ligt tussen Woody Oriental en Mossy Woods). Ze vormen vier grotere groepen: Floral Notes (Bloemige noten), Oriental Notes (Oriëntale noten), Woody notes (Houtige noten) en Fresh notes (Frisse noten). De fougère familie is in het midden van de cirkel geplaatst als een aparte geurenfamilie. Elke familie wordt verder in vier subcategorieen ingedeeld, die gelijk zijn voor elke familie: fresh (frisse), crisp (droge), classic (klassieke) en rich (vol).

Deze twee classificaties bieden een goed houvast. Ze maken het mogelijk om de wereld van geuren toegankelijker en begrijpelijker te maken. Maar etherische wereld van geuren laat zich niet makkelijk te classificeren. De geurbeleving blijft heel persoonlijk. Ongeacht de duidelijke beschrijvingen van de families blijven er geuren, die bij meerdere geurenfamilies passen of niet makkelijk in te delen zijn. Niets is zeker in de ongrijpbare, bewegelijke en subtiele wereld van parfumerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten