zondag 20 december 2009

Classificatie van Geuren: Citrus (SFP)

Volgens de classificatie van de Franse vereniging voor parfumeurs (Société Française des Parfumeurs of SFP) wordt de familie van de citrusgeuren op de volgende manier beschreven en ingedeeld:

A – Héspéridé (citrusachtige geuren):
Met het woord “hespéridées” worden de essentiële oliën van citrusvruchten aangeduid. Dat zijn de bekende oliën van Citroen, Sinaasappel, Mandarijn, Limoen, Pompelmoes. Iets minder bekend is Bergamot – een andere citrusvrucht (van de boom Citrus Bergamia), die veel gebruikt wordt in parfumerie, maar ook voor het aromatiseren van thee (zo krijgt men Earl Gray Tea). Bijna onbekend, maar zeer gewaardeerd in parfumerie is de olie van Cedrat (verkregen van de vruchten van Citrus Medica). Ook Tangerine, een olie verkregen van de Americaanse soort van Oost Asiatische Mandarijnboom (Citrus Reticulata) is zeer geliefd in parfumerie. Bijna alle geuren met de naam “Eau de Cologne” zijn te vinden in deze groep. Van oorsprong werd Eau de Cologne gebruikt ter verfrissing bij warme weer en is daarom rijk aan de frisse citrusgeuren. De citrusfamilie van geuren wordt verder ingedeeld in:

A1 - Héspéridé (citrus).
Dat zijn de pure citrusgeuren.
Voorbeeld: Eau de Patou (1976); Eau de Cologne impériale van Guerlain (1853); Monsier de Givenchy (1959), Bulgari van Bulgari (1992), Kölnisch Wasser 4711 van Mülhens (1792), Eau Fraîche van Christian Dior (1953), Monsier Balmain van Pierre Balmain (1964), Signoricci van Nina Ricci (1965), Ungaro II van Ungaro (1992).

A2 - Héspéridé épicé (citrus kruidig).
Bij deze geuren is de basis citrusstructuur verrijkt met warme specerijenaccenten zoals kruidnagel, peper, nootmuskaat, kaneel, kardemom etc.
Voorbeeld: Cacharel pour homme (1981); Eau d’Hermes van Hermes (1951); V/S van Versace (1998).

A3 - Héspéridé aromatique (citrus aromatisch).
Hier is de basis citrusstructuur verrijkt met aromatische noten van kruiden zoals tijm, marjolein, rozemarijn, munt, etc.
Voorbeeld: Green Water van Jacques Fath (1947)

A4 - Héspéridé fleuri chypre (citrus blomig chypre).
Dat zijn de nieuwe generaties van Eau de Cologne geuren. Een simpele citruswater is hier verrijkt met het bloemige hart of jasmijn en houtige mossige basisnoten.
Voorbeeld: Ô de Lancôme (1969); Eau de Rochas (1970); Eau Sauvage van Christian Dior (1966); Eau Sauvage Extrême van Christian Dior (1984); Trophée van Lancôme (1982); Boucheron van Boucheron (1991, heren).

A5 - Héspéridé boisé (citrus houtig).
Bij deze familie wordt de akkoord van de citrusnoten gecombineerd met houtnoten (en soms poederachtige noten) op de achtergrond. De noot van bloemen is vaak aanwezig, maar zwak.
Voorbeeld: 1881 van Nino Cerruti (1990, heren); Armani (1984); Signoricci-2 van Nina Ricci (1975).
Belangrijk! 1881 van Nino Cerruti (1990, heren) kan ook onder A4 worden ingedeeld.

A6 - Héspéridé fleuri boisé (citrus bloemig houtig).
Citrusakkoord speelt nog steeds een hoofdrol gecombineerd met het bloemige hart en houtige noten op de achtergrond.
Voorbeeld: Sport Cologne van Tiffany (1998)

Op de afbeelding: Bergamot van Wikipedia

Lees ook:
http://hetparfum.blogspot.com/2009/12/classificatie-van-geuren-citrus-michael.html
http://hetparfum.blogspot.com/2009/12/classificatie-van-geuren-citrus.html

1 opmerking:

  1. Prachtig zoals je alles omschrijft. Precies zoals ik de geuren vindt ruiken. Dank daarvoor, erg fijn en inspirerend om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen