vrijdag 6 november 2009

Nieuwe geur 2009: Jabu van Mona di Orio


Vanaf deze week is er een nieuw parfum in Nederland gelanceerd. Jabu van Mona di Orio is nu te koop bij verschillende vestigingen van Skins Cosmetics, waar je meerdere bijzondere niche parfums tegen komt. Ook in de Bijenkorf kan je dit parfum bewonderen, maar daar zijn geen andere creaties van Mona te vinden – voor haar andere “baby’s” (hoe ze zelf haar eigen parfums noemt) moet je toch een filiaal van Skins bezoeken.

Jabu is een bijzondere geur, die speciaal is gemaakt door de franse neus Mona di Orio ten gelegenheid van tienjarig bestaan van de stichting Orange Babies, die vrouwen met HIV en hun baby’s in Africa helpt. Jabu is een naam van een meisje, die aan AIDS is overleden ontdanks de strijd voor haar leven, omdat hulp voor haar te laat kwaam. De opbrengst van verkoop van dit parfum wordt door Skins aan de stichting gedoneerd.

Jabu betekent “vreugde” in het Zulu, wat goed bij deze warme en levendige parfum past. Volgens de geurpiramide van Mona di Orio Parfums is het opgebouwd van de volgende noten en akkoorden:
Topnoten: Sinasappel van Braziliƫ, Petitgrain van Zuid Afrika, Ylang Ylang van Comoros
Hartnoten: Amyris van Australia (ook Australische Sandelhout genoemd), Vetiver van Java, Guajakhout
Basisnoten: Amber, Pruim, Tonkaboontjes

Ik ervaar dit parfum als een zeer mooie iets bittere welriekende noot van Fleur d’Orange, die langzaam wordt omgetoverd in een zoete verse pruim en abrikozenjam, die je bijna geneigd bent om op te eten. Interessant is, dat fleur d’orange niet is genoemd in deze geurpiramide (wel zie ik het op andere geurpiramides samen met monoi - ). Misschien zorgt de combinatie van sinaasappel en petitgrain voor deze illusie. Eigenlijk worden de oliĆ«n van fleur d’orange, petitgrain en sinasappel vaak van dezelfde boom gewonnen – bittere sinaasappel. Fleur d’orange komt van de bloemen, petitgrain van de bladeren en sinaasappel van de fruitschil (alleen wordt in parfumerie olie van de schil van zoveel bitter als zoete sinaasappel gebruikt).



Geuren van Mona di Orio hebben veel karakter en hebben vaak tijd nodig om balans te vinden op de huid. Jabu is misschien de zachtste van al haar geuren. Het is belangrijk om deze geur om de huid te proberen en voldoende tijd nemen om het volledig te laten ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten