zondag 2 mei 2010

Antihéros van Etat Libre d'Orange

Het is een koele grijze zondagochtend. En door het weer belooft het een rustige luie dag binnen te worden. Een leuk moment om te nietsen of een warm bad te nemen of een boek te lezen of een mooie film te kijken – rustig en toch plezierig. Een mooie zachte en rustgevende lavendelgeur zou hier goed van pas zijn.


Antihéros van Etat Libre d’Orange is gemaakt in 2006 door de parfumeur Antoine Maisondieu.

Concept: “Neem mij zoals ik ben” – zegt deze anti-hero. Hij hoeft niet te liegen over wie hij is – een simpele man met verwarde haren en nonchalante uiterlijk, een hedonist, die lachend met zijn onvolmaaktheden omgaat en toch de enige elegantie en charme bezit. Het is een onverwachte superman, wiens strijdgebied in het terrein van het dagelijks leven ligt en wat hij niet al te serieus neemt.

Geurnoten: Lavendel, musk, hout.

Mijn eigen indruk: In het begin is lavendel vergezeld met de frisse koele noten, in het hart wordt het een beetje aromatisch en aan het eind ruik je een mossig houtakkoord, maar verder is het onmiskenbare lavendelgeur van top tot basis. Rustiek en nonchalant. De associatie met zeep is duidelijk aanwezig, wat eerder een verzorgde indruk geeft, en niet zo zeer de associaties met een goedkope geur. Dat kan natuurlijk heel persoonlijk zijn. Ik vind het heerlijk passend bij een luie zondag of bij de vakantie ergens in het platteland – het geeft mij zo’n relaxt gevoel van niets te hoeven en nog alle tijd voor je te hebben. Van andere kant zie ik het ook goed passend bij de dagelijkse routine van een kantoormedewerker – het geeft een verzorgde indruk, niet opvallend en helpt je hoofd koel te houden.

De parfumcriticus Luca Turin zegt, dat dit parfum naar een goedkope lavendelzeep ruikt, alleen veel sterker. En toch refereert hij hierover met woorden als prachtig, emotioneel en poëtisch en geeft 4 sterren uit 5.

Klassificatie: Osmoz deelt deze geur in de groep van “aromatisch rustiek” en Michael Edwards in de “bloemig, klassiek”. Het is niet echt en fougère, hoewel er de aromatische noten zijn duidelijk aanwezig. In mijn beleving past het beste in de groep van bloemig, soliflore (enkelvoudig), lavendel (B5 volgens de SPF classificatie) en daarbij subgroep aromatisch (maar zo ver gaat geen enkele classificatie).

Vergelijkbare parfums:

Lavender van Yardley– is een andere lavendel soliflor, waar een simpele lavendel thema centraal staat. Maar het is zoeter en minder aromatisch en houtig. Het is ook zachter en blijft niet lang op de huid. Ik vind Antihéros stoerder en meer uitgesproken.

Pour un homme en Le 3eme homme van Caron– dat zij andere voorbeelden van Lavendel cologne, maar lavendel hier is verzacht en gezoet met vanille.

Rêverie au jardin van TauerPerfums – hier staat lavendel ook centraal , vergezeld door wierook en andere harsen. Deze is ook zoeter, dan Antihéros en veel complexer.

Sliver Aoud van Montale – een interessante combinatie van aromatische lavendel met oud noot – een andere kijk op lavendel thema.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten